Booking.com

Whiskyresa i Speyside

destilleri 300x199 - Whiskyresa i Speyside

När man hör ordet whiskeyresa kanske man får för sig att det motsvarar en tripp till Ibiza där whiskeyn, som förvisso produceras i Skottland, flödar men en äkta whiskeyresa är mer anpassat för de som har ett intresse av whiskeyns historia, tillverkningsprocess och som vill ta del av en speciell smakupplevelse från några av väldens bästa whiskeysorter, på plats.

Även om regionen Speyside erbjuder massor av natur, historia och sevärdheter så är det ändå oundvikligt att regionen genomsyras av den produktion som sker av världens bästa whiskey.

En whiskeyresa till Speyside kan vara lång eller en kort avstickare från den ordinarie semestertrippen. Här kan man ägna dagar åt att ta del av whiskeyns historia och den tillverkningsprocess som sker på destillerierna. Det finna ett 50 tal destillerier i regionen och alla är unika på sitt sätt och skiljer sig från varandra. Trots att whiskeyn endast har tre gemensamma ingredienser så är enda varje whiskeysort unik utifrån dess tillverkning och hantering och därmed så har de även sina egna smakupplevelser. Det är inte så att har man sett ett destilleri så har man sett alla då varje destilleri skiljer sig markant från varandra vad avser historia, tillverkning och arrangemang för ens besök.

När man besöker destillerierna finns det olika besök man kan göra. Alla 50 destillerier tar emot besökare men bara c:a 15 destillerier tar emot besökare dagligen och vissa även utan anmälan i förväg. Här behandlas alla besökare som kommer till destillerierna mycket väl genom olika arrangemang och man får en introduktion till whiskeymärkets historia, man får se hur tillverkningsprocessen går till och hur whiskeyn lagras. Man får självklart även provsmaka whiskeyn, i vissa fall nästan i obegränsade mängder.

Man kan även köpa en flaska som man själv har tappat från fat och få en personlig och specialutformad etikett, som man kan ta med hem och visa för sina vänner.

För den som har ett genuint intresse i whiskey rekommenderas förstås ett besök hos så många destillerier som man önskar. Nedan följer dock tre destillerier där man får bra inblick, blir omsorgsfullt behandlad och kan ta del av destilleriernas godsaker, men det finns destillerier över hela Speyside och var man än kommer så stöter man på ett som kan vara värt ett besök.

Destilleriet Macallan
Macallan anses vara en av de bästa single malt whiskey som man kan hitta. Ett besök på detta destilleri kan göras i olika nivåer. Man kan nöja sig med en introduktion eller köpa det dyraste paketet som ger en oförglömlig dag.

Destilleriet Glen Grant
Detta destilleri ligger i fantastiska viktorianska trädgårdar och avbildar James Grants syn på i vilken miljö som en modern whiskey skulle tillverkas i. Ett besök hos Glen Grant lämnar ingen oberörd och smakupplevelsen och historien man får ta del av är mycket intressant.

Destilleriet Aberlour
Detta är ett av de destillerier där man kan tappa sin egen flaska, i detta fall en Aberlour single malt whisky, som förses med en egen personlig etikett. Utöver detta får man ta del av historia, tillverkning och även provsmaka.

Oavsett om man är finsmakare och professionell whiskeykännare eller helt okunnig avseende whiskey och dess tillverkning så är besöken mycket intressanta. Om man inte tidigare hade en favoritwhiskey kommer man definitivt ha en med sig hem i bagaget, en whiskey som man även vet all historia om och tillverkningsprocessen kring, det är en speciell upplevelse och ett trevligt semesterminne.