Booking.com

Ta sig till Speyside

Även om Speyside kan tyckas avlägset för oss svenskar så är det inte jättekrångligt att ta sig dit. Enklast är förstås en kombinerad resa av flyg och buss, tåg eller hyrbil. Men det går att ta sig med tåg hela vägen från Sverige via tunneln under engelska kanalen. Oavsett hur du reser så rekommenderar vi dig att titta ut genom fönstret och njuta av den vackra utsikten du kommer att ha.

Bil

Först och främst. Dubbelkolla alltid så att du ställer in GPSen rätt när du ska ut och resa. Exempelvis finns gatan Speyside i staden Blackpool drygt sex timmar söderut. I övrigt går det mycket bra att ta bilen till Speyside. Det ger en frihet att kunna ta sig till vilken by eller vilket destilleri du vill. Tänk bara på att att boka boende nära destilleriet eller puben som du vill köra dagens avsmakning på. I övrigt bör du också tänka på att Storbritannien har vänstertrafik. Men det är också ett lugnt tempo på den skotska landsbygden, så du behöver inte känna någon panik.

Flyg
Att flyga till Speyside går alldeles utmärkt, dock finns det inga direktflyg till någon av de två närmsta flygplatserna, Inverness c:a 8 mil bilväg och Aberdeen, c:a 10 mil bilväg. Enklast är att byta flyg i London (Gatwick, Heathrow eller Stanstead) och flyga till Inverness eller Aberdeen. Det finns lågprisflyg från London, till exempel Easyjet, som tar en till Speyside mycket billigt. Från flygplatsen finns det flygtransfer i form av buss eller taxi för vidare färd till Elgin eller den by där man har sitt boende. Om du inte hyr en bil. Men med hyrbil så kanske det är lättare att flyga direkt till Glasgow eller Edinburgh.

Tåg
Om du flyger direkt till Glasgow eller Edinburgh så kan du ta tåget upp till Speyside. Sök på tågbiljetter till antingen Elgin, Aviemore eller någon av de andra byarna i Speyside. Självklart går det bra att resa hela vägen från London om du hellre vill det. Eller ännu längre om du tar tunneln under Engelska kanalen.

Vill man även resa runt med tåg och upptäcka mer av Skottland kan man köpa ett tågpass billigt som innebär fria resor under ett antal dagar. Flera av tågpassen innehåller även fria resor med buss eller färja. Men Interrail tar du dig hela vägen från Sverige och kan göra flera roliga stopp längs vägen.

Buss
Buss finns från städerna Glasgow eller Edinburgh med byte i antingen Inverness eller Aberdeen för vidare färd till Elgin. Bussresan tar dock betydligt längre tid än tåget och blir inte speciellt mycket billigare. Det finns även buss från flera andra orter men de har alla det gemensamt att man behöver byta buss i storstäderna för vidare färd. Man kan även köpa ett busspass för obegränsade resor under ett antal dagar.

Kryssning

Om du vill boka en kryssning som tar dig till Speyside så kommer du inte att få det lätt. Enklast är om du söker efter kryssningar till Inverness eller Aberdeen. Därifrån ordnas det oftast en ”Whiskey tour” till kryssningsresenärerna. Även Edinburgh fungerar men ger en lite längre bussresa. Fördelen är att det är lättare att hitta en kryssning hit.